Wat zijn de risico's van overgewicht gedurende mijn zwangerschap?

Juist wanneer je zwanger bent is het belangrijk om rekening te houden met je gewicht. In de ideale situatie heeft een zwangere vrouw voor de zwangerschap geen overgewicht, omdat overgewicht tijdens de zwangerschap extra risico's met zich meeneemt. Maar bij een deel van de Nederlandse zwangere vrouwen is dit niet het geval. Een groep van 39,7% heeft overgewicht (BMI tussen 26 en 29) aan het begin van de zwangerschap, van deze vrouwen is 13% obees (BMI van 30 of meer). Hoe bereken ik mijn BMI? Lees HIER de blog over gewichtstoename tijdens de zwangerschap. 

 Vrouwen die bij het begin van de zwangerschap een BMI-waarde boven de 30 hebben of gedurende de zwangerschap teveel gewicht aankomen lopen een grotere kans om de volgende risico's: 

 • Een miskraam
  De kans op een miskraam is 15% bij vrouwen met een gezond gewicht en kan bij vrouwen met overgewicht oplopen tot wel 75%. Hoe hoger het gewicht, hoe groter de kans op een miskraam.
 • Zwangerschapssuikerziekte
  De kans hierop is minstens 3 keer zo groot bij vrouwen met overgewicht. 
 • Hoog geboortegewicht
  De kans dat het kind heel groot wordt neemt toe bij overgewicht. Dit kan leiden tot een moeilijke bevalling of een keizersnede.
 • Zwangerschapsvergiftiging
  de kans hierop verdubbelt wanneer de BMI waarde met 5 eenheden stijgt. 
 • Hogere bloeddruk

Je kan de risico's beperken door tijdens de zwangerschap niet teveel aan te komen en te letten op je energie balans. Je energie balans wordt bepaald door de mate van bewegen en de inname van energie door middel van voeding. 

Wil jij op een verantwoorde manier in beweging blijven tijdens je zwangerschap? Of wil je advies over een gezonde leefstijl?
Mamafitcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van zwangere vrouwen 'op weg naar de beste versie van jezelf'. Neem vrijblijvend contact op. 

Info@mamafitcoach.nl
06-1052526706-10525267 


Literatuur 

 • St. Antonius Ziekenhuis Utrecht Risico's overgewicht tijdens zwangerschap, 2014
 • Ocké, K. D. (2004). Voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. In: Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.