Wat is het effect van borstvoeding op mijn gewicht? 

Tijdens de zwangerschap komen de meeste vrouwen meer kilo's aan dan nodig is. Een deel van dat 'extra' gewicht is water dat in het lichaam wordt vastgehouden onder invloed van hormonen, het andere deel is opgeslagen als vet. 
Tijdens de borstvoedingsperiode is er extra energie nodig voor de productie van melk. Voor een deel wordt deze energie gehaald uit het 'extra'gewicht dat tijdens de zwangerschap is ontwikkeld. Wanneer je niet meer eet dan normaal kan het zijn dat je 'extra' gewicht langzamerhand opraakt. Het blijkt dat vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode op een efficiënte manier kunnen omgaan met hun energie. Toch is het verstandig wanneer je merkt dat je onvoldoende energie hebt, meer kcal en vocht tot je te nemen.

Let op! een stuk fruit, extra boterham of een glas melk kan al voldoende zijn. 

Zorg sowieso voor een gevarieerd en gezond eetpatroon. Wat betreft het vochtbalans in je lichaam tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk minimaal 500 ml extra te drinken. Bij voorkeur een suikerarme en 
cafeïne vrije drank.
Lees meer over gezonde voeding tijdens en na de zwangerschap bij het thema:
Leefstijl

Wil je graag van je zwangerschaps-kilo's af? Om af te vallen moet altijd meer energie verbruikt worden dan dat er genuttigd wordt. In het geval van borstvoeding wordt een limiet aangehouden van 0,5 kg per week. Geleidelijk afvallen zal de melkproductie niet in gevaar brengen. 


Te snel afvallen zal de melkproductie kunnen verminderen. 

Een nadeel van snel afvallen tijdens de borstvoedingsperiode, naast verminderen van de melkproductie, kan zijn dat er extra afvalstoffen uit het vetweefsel in de bloedbaan terecht komt. Vanuit de bloedbaan kan het makkelijk in de moedermelk terecht komen. Moedermelk wil je zo schoon mogelijk houden voor jouw pasgeboren kindje, dus zorg ervoor dat je heel geleidelijk bezig gaat met afvallen. 

MamaFitcoach kan je helpen! Neem vrijblijvend contact op. 


Literatuur 

  • Universitaire Medisch Centrum Groningen Verloskunde en Gynaecologie | Voedingsadviezen bij borstvoeding