Waarom is het verstandig om de rechte buikspieren niet te trainen tijdens jouw zwangerschap?
Iedere aanstaande moeder is er wel eens onzeker over, de groei van je buik tijdens je zwangerschap. Hoe kan ik de kracht in mijn buikspieren behouden, om zo na de bevalling weer snel je oude figuur terug te krijgen. In deze blog zal ik je informeren over de do's en dont's op het gebied van het trainen van de rechte buikspieren.
Allereerst is het goed om te weten welke verschillende buikspieren zich in de buik bevinden. De rechte buikspieren lopen van de ribben naar het schaambeen, de functie van deze rechte buikspieren is het buigen van het lichaam. Ernaast lopen de interne en externe schuine buikspieren. Deze zijn ook aangehecht aan de ribben en het schaambeen maar zorgen voor het draaien en buigen van het bovenlichaam. Als laatste heb je de dwarse buikspieren, die zoals de naam al zegt dwars over de buik lopen.
Oeps mijn buik groeit.. en nu...
Omdat de buik gedurende de zwangerschap groeit, zullen de rechte buikspieren ruimte maken en iets naar buiten worden gedrongen. Ze worden slapper door het hormoon relaxine dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt.
Omdat deze buikspieren niet meer recht over de buik lopen is het onverstandig en nutteloos om deze spieren te trainen.
Er wordt geadviseerd om te stoppen met het trainen van deze spieren vanaf het moment dat er een 'buikje' te zien is.
Wat gebeurt er als je de rechte buikspieren toch teveel belast?
Dan is er een kans dat de bindweefsel-peesplaat, die de rechte buikspieren met elkaar verbindt, teveel meerekken en er scheurtjes ontstaan.
De rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt (de linea alba) is normaal gesproken ongeveer 1 cm breed. Tijdens de zwangerschap kan deze lijn meerekken tot 2 à 2,5 cm. Wanneer de rechte buikspieren te sterk zijn en er een hoge spanning op de buikspieren wordt gegeven kan dit zorgen voor een te hoge spanning op het verzwakte peesblad.
Kortom, wees verstandig. Laat de rechte buikspieren met rust gedurende je zwangerschap.
Literatuur
- Noten, K. (2004). Fitness bij Zwangerschap. Utrecht, Bruna uitgevers.
- Van Doorn MB, Zwangerschap en sport, Geneeskunde en sport 2000; 33: 23-26