Hoeveel mag ik aankomen in gewicht tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kom je aan in gewicht. Maar hoeveel aankomen is gezond? En wat moet je doen als je voor je zwangerschap overgewicht hebt? Van de Nederlandse zwangere vrouwen heeft 39,7% overgewicht aan het begin van de zwangerschap, van deze vrouwen is 13% obees. Overgewicht is het resultaat van een verstoorde energiebalans. De energiebalans wordt aan de ene kant bepaald door de inname van energie via de voeding en aan de andere kant de verbranding daarvan tijdens alle dagelijkse activiteiten.
Of je een gezond gewicht of overgewicht hebt wordt bepaald door je BMI. BMI is je Body Mass Index die berekend wordt aan de hand van je lengte (cm) en je lichaamsgewicht (kg). De BMI formule is als volgt:
BMI formule: Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter)
Hoeveel een je aankomt is voornamelijk afhankelijk van je begin BMI. Wanneer je als vrouw een BMI hebt van minder dan 18.5 is een gewichtstoename van 12,5-18 kilogram niet ongewoon. Wanneer er voor de zwangerschap al sprake is van obesitias (BMI van 30 of hoger) dan kan een gewichtstoename van 5-9 kilogram al voldoende zijn.
Te weinig gewicht aankomen vergroot het risico op een te laag geboortegewicht en een te vroege geboorte. Teveel gewicht aankomen kan leiden tot complicaties zoals een te hoge bloeddruk, een te hoog geboortegewicht en een moeilijke bevalling. Kijk voor meer informatie over risico's van overgewicht tijdens de zwangerschap bij : risico's van overgewicht tijdens zwangerschap'.
Hieronder vind je een tabel met gegevens die jou een indicatie kunnen geven of jij op de goede weg bent als het om je gewicht gaat.
Literatuur
- Siega-Riz, et al., 1994
- Elizabeth, M. M. (2009). Pregnancy by the Numbers — The IOM Updates Weight Gain Guidelines. Today’s Dietitian
- Ocké, K. D. (2004). Voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. In: Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.