Wat zijn de beste til-technieken in het dagelijks leven als moeder?
Wil jij na je bevalling klachten door tillen, duwen en trekken voorkomen of verminderen? Lees dan vooral verder:) In deze blog leg ik je uit met een aantal tips wat de beste manier is om hier goed mee om te gaan.
Misschien heb je in het verleden al eens klachten gehad, en wil je na je bevalling deze klachten niet verergeren. Of je wil preventief op een goede manier je dagelijkse activiteiten uitvoeren zonder dat (lage) rug klachten op de loer liggen.
Je dagelijks leven zit vol met lichamelijke activiteiten waarbij je rug/romp centraal staat. Wanneer je lichamelijk werk doet, bijvoorbeeld in de zorg is de kans op klachten groter. Maar ook wanneer je meerder kinderen hebt zal je lichaam gedurende de dag geen rust hebben. Dit is geen probleem, maar het is wel fijn om te weten waar je op kan letten. Neem deze tips in acht, je lichaam zal je dankbaar zijn.
10 TIPS
Tip 1 Let goed op op je houding tijdens het tillen.
Doe dit niet alleen bij zware spullen maar ook bij bijvoorbeeld het oprapen van speelgoed. Zak door je knieën en til vanuit je benen, en zo min mogelijk vanuit je rug en heupen. Probeer je rug recht te houden en probeer vooruit te kijken in plaats van naar de grond.
Tip 2 Draai niet tijdens het tillen.
Dus zet bijvoorbeeld je kind vanaf de achterkant in het fietszitje.
Tip 3 Houdt dat wat je tilt zo dicht mogelijk bij je lichaam.
Zo houdt je het zwaartepunt bij je eigen zwaartepunt.
Tip 4 Zorg dat je in evenwicht bent.
Verdeel bijvoorbeeld je boodschappen over twee tassen.
Tip 5 Blijf in beweging.
Fietsen, zwemmen of fitness zijn erg geschikt voor het versterken van je rug.
Tip 6 Neem rust.
Als je even een momentje hebt, ga dan gerust even op je bank of bed liggen.
Tip 7 Zoek een goede slaaphouding.
Bij voorkeur op de zij met een kussen tussen de benen/knieën.
Tip 8 Vraag hulp.
Zwaar huishoudelijk werk zoals bijvoorbeeld dweilen is heel zwaar voor je rug. Voornamelijk in de eerste maanden na de bevalling is het belangrijk dat je je lichaam niet te zwaar belast.
Tip 9 Let op je houding.
Zorg als je staat dat je voeten onder je heupen staan en je tenen naar voren wijzen. Wanneer je zittend werk doet is het belangrijk dat je stoel goed is afgesteld op je bureau.
Tip 10 Trek aan de bel.
Wanneer je zorgen hebt over de ontwikkeling van je klachten of twijfel je over je herstel. Je kunt altijd terecht bij je huisarts of bedrijfsarts.
Literatuur
- NVAB-Richtlijn ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk, advisering en begeleiding door de bedrijfsarts’: