Wat is core stabiliteit? En waarom is deze stabiliteit zo belangrijk?

Core stability, rompstabiliteit of core stabiliteit, allemaal termen voor dezelfde belangrijke basis van het bewegen en functioneren van de romp en de ledematen. Core, ook wel romp is het korset (buik, rug en het gebied rondom de bekken) van het lichaam. Stabiliteit staat voor evenwicht, standvastigheid en betrouwbaarheid. 
Wanneer je zwanger bent kom je aan in lichaamsgewicht en groeit je buik. Deze facetten kunnen zorgen voor een disbalans in je houding en dagelijkse beweging. 

Het hebben van een sterke core stabiliteit kan ervoor zorgen dat je minder lichamelijke klachten ondervind en je fit en energiek blijft gedurende je zwangerschap. 

Voornamelijk de klachten rondom de onderrug en het bekken kunnen te maken hebben met een tekort aan stabiliteit in de romp. 

Met welke spieren worden de rug en bekken gestabiliseerd? 
De dwarse buikspieren zijn de spieren die zoals de naam als verklapt dwars over de buik heen lopen. Ze hechten van de ene aan de andere helft van de bekken, en houden de bekken bij elkaar. Als deze spieren worden aangespannen, doen alle kleinere spieren rondom de wervelkolom gelijk mee. Deze spieren zijn samen met de bekkenbodemspieren betrokken bij de stabiliteit van de romp en het bekken. 


Hoe train ik mijn core stabiliteit? 
Alle grote bewegingen vinden plaats vanuit de romp. Er zal dan ook meer kans zijn op blessures als er weinig core stabiliteit is. Trainen van deze stabiliteit heeft veel te maken met 'functional trainen'. Dit wil zeggen dat de training een positief effect moet hebben op dagelijkse activiteiten. Bij functioneel trainen is de combinatie van stabiliteit, mobiliteit (lenigheid) en coördinatie van belang. Trainen van de core stabiliteit wordt altijd gedaan met losse oefeningen. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een 'swiss ball' of 'bosu ball'. Dit omdat het zorgt voor een instabiel vlak, hierdoor krijg je meer spieractiviteit en wordt het zenuwstelsel getraind. De oefeningen hoeven niet altijd heel veel kracht te kosten, wel is er een goede concentratie en controle nodig. 


VIDEO WORKOUT              Core stabiliteit tijdens zwangerschap

 


 Literatuur

  •  Hein. E. Trainen met machines of vrije gewichten? Krachtraining