Bekkenpijn? Bekkeninstabiliteit? Wat is het?
Het zijn verschillende benamingen voor dezelfde klachten rondom het bekken. Deze klachten worden in het medische wereld voornamelijk benoemd als bekkenpijn, daarom zal ik deze term vanaf nu ook gebruiken.
Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit in de bekken. Naarmate het bekken instabiel is, kunnen de pijnklachten en de functiebeperkingen ernstiger zijn. Maar waar zijn de bekken uit opgebouwd, hoe herken je de klachten en wat is de oorzaak hiervan? In deze blog informeer ik je over alle zaken rondom bekkenpijn. Voor alle vrouwen die met bekkenpijn kampen geldt, je staat er niet alleen voor. In 2009 had iets meer dan 50% van de vrouwen last van bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap.
Bouw van het bekken
Het bekken is samengesteld uit een aantal verschillende botten: het heiligbeen (rugzijde), heiligbeen (zijkanten) en darmbeen (voorzijde). De verbinding van het heiligbeen met het darmbeen wordt het S-I-gewricht genoemd. Je kan dit gewricht voelen op de plek van de twee kleine kuiltjes in de onderrug. De verbindingen rondom het S-I-gewricht worden soepeler en rekbaarder. Dit kan gezien worden als de voorbereiding op de bevalling, de bekken moeten ruimte maken voor het kindje. Een bekken dat minder stram is en een beetje 'soepel' is kan hierbij behulpzaam zijn. Het proces van deze versoepeling kan gepaard gaan met pijnklachten.
Herken jij deze klachten?
- Pijn rond het S-I-gewicht. De pijn neemt toe bij vermoeidheid en bij bewegingen als bukken, draaien en bij schokkerige belasting (bijv. hardlopen).
- Pijn dat uitstraalt naar de lies, bil en/of bovenbeen.
- Pijn aan de voorkant van de bekken, deze pijn kan uitstralen naar het bovenbeen
- 'Startpijn' bij het starten van een beweging, zoals opstaan uit bed.
Dan kan je er eigenlijk wel zeker van zijn dat jij last hebt van bekkenpijn. Herken jij deze klachten niet, maar heb je wel last van pijn in je onderbuik of aan de zijkant van de baarmoeder? Dan kan dit zijn ontstaan door het groeien van de baarmoeder, dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.
Wat is de oorzaak van de klachten?
Zoals je al bij de alinea over de bouw van het bekken kon lezen, heeft bekkenpijn alles te maken met de verbinding tussen de beenderen in de bekken. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam relaxine aan dat ervoor zorgt dat je spieren en pezen 'versoepelen'. Meestal begint dit proces rond de 20e week van je zwangerschap. Naast het 'soepeler' worden van je spieren, speelt ook het groter worden van de baarmoeder een rol. Omdat je buik groeit en je lichaamshouding veranderd zal ook de stand van de rug en bekken veranderen.
Een verkeerde houding of overbelasting kan ervoor zorgen dat er pijn ontstaat. Vaak is de pijn een resultaat van een verstoord balans tussen belasting en belastbaarheid. De pijnklachten hoeven niet perse tijdens de zwangerschap te ontstaan, dit kan ook een paar dagen of weken na de bevalling zijn.
Wat kan je aan de klachten doen?
Het doel van de houding en beweegadviezen is de balans tussen belasting en belastbaarheid herstellen. Let op! de signalen uit het lichaam moeten serieus worden genomen. Rust is minstens zo belangrijk als in bewegen zijn. Lees hier meer over houding en beweegadvies bij bekkenpijn.
Literatuur
- KNGF-richtlijn Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, 2009
- Bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en zwangerschap, VUmc, 2014